Mesechenet, Tempel Deir el-Shelwit, foto: Petra LetherDe godin Mesechenet werd vooral geassocieerd met de geboorte van kinderen en met hun lotsbestemming, met name bij koninklijke kinderen. Zo wordt in de Westcar-papyri beschreven hoe zij verzekerde dat de eerste drie farao's van de 5e dynastie, Userkaf, Sahoere en Neferikare, in de toekomst een koninklijke rol zouden krijgen.
Niet alleen bij de geboorte speelde Mesechenet een rol maar ook in de dodencultus. Dikwijls is zij dan in de buurt te vinden van de weegschaal waarop het hart gewogen moest worden. Zij assisteerde samen met twee andere godheden, Shai en Renenutet bij de wedergeboorte van de overledene, oftewel bij de transformatie van de ka-ziel.symbool Mesechenet, foto: Petra LetherMesechenet boven de weegschaal, Hathor tempel Deir el-Medina, foto: Olaf TauschMesechenet is afgebeeld als een godin met een typisch symbool op haar hoofd. Ze lijkt wat dat betreft ook op de godin Tjenenet, die een meer kosmologische rol heeft, maar zo’n zelfde hoofdtooi draagt. Men denkt dat dit een gestileerde uterus of de uterus van een koe is. De dames worden van elkaar onderscheiden door de bijgevoegde inscripties.
Mesechenet wordt ook als rechthoekige steen weergegeven of een steen waaruit een vrouwenhoofd komt. Een andere wijze van afbeelden is als vrouw met een steen op haar hoofd. Deze steen verwijst naar de geboortesteen waarop Egyptische vrouwen, gehurkt, bevielen van hun kind.

Mesechenet, detail papyrus Ani, British MuseumBuiten enkele afbeeldingen in rituele scènes zijn er weinig vereringsplaatsen bekend van de godin. In de tempel van Esna worden vier beschermgodinnen aangeduid met Meschenet genoemd. Zij worden daar met de god Chnoem in verband gebracht. Het is echter zeldzaam dat de godin in een tempel wordt weergegeven, afgezien van enkele geboortescènes. Zij was in feite een godin die een belangrijke rol vervulde in het gewone leven van de oude Egyptenaren vanwege haar associatie met geboorte en dood. Niet voor niets wordt Mesechenet veelvuldig aangehaald in hymnes en gebeden.

© Joke Baardemans

Bron: The complete Gods and Goddessess of Ancient Egypt, R. Wilkinson; Mesechenet, M. Derchain-Urtel, Lexikon der Ägyptologie; Magical Bricks and bricks of birth, M Roth, C Roehrig