Ramses Siptah

Ramses SiptahMateriaal: Zandsteen
Afmeting: H. 33,5 cm
Herkomst: Hermopolis (?)
Datering: 19e dynastie
Standplaats: Louvre, Parijs
Titels: Koningszoon


Een bijzonder, streng kubistisch beeld, van een van de vele zonen van Ramses II. De schouderlange pruik valt op door de vormgeving. Het is gegolfd, heeft een scheiding, maar ook een jeugdlok. Ook draagt Ramses-Siptah een baardje en in zijn hand heeft hij een slaplant. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de latere farao Ramses-Siptah waarvan op zeer jeugdige leeftijd een hurkbeeld is gemaakt. Het is een uitzonderingsgeval want het was namelijk niet gebruikelijk om van koninklijk figuren een hurkbeeld te vervaardigen. Ramses-Siptah wordt overigens ook na zijn troonsbestijging op andere beelden met een jeugdlok afgebeeld.
De in verhoogd reliëf vervaardigde godenfiguren op de voorkant van het beeld staan op een kleine verhoging. Volgens de inscripties zijn het Shepses en Nehemtawy.
Shepses draagt een schort en een ronde pruik met de zonneschijf erop. Nehemetawy draagt een lange jurk en een pruik die is bekroond met koeienhoorns en een zonneschijf. Beiden houden met de rechterhand een scepter vast. Aan de zijkanten van het beeld bevinden zich op een troon de farao's Ramses II en Sethos I. Voor hen staat een offertafel met broden.