Menthuherkhepseshef

MenthuherkhepseshefMateriaal: granodioriet
Afmeting: H. 88 cm
Herkomst: Bubastis, Egypte
Datering: 19e dynastie
Standplaats: Museum of Fine Arts, Boston
Titel: Prins (5e zoon van Ramses II); officier van de paarden van de Heer van beide landen; eerste wagenmenner van zijn vader; koningsschrijver

Dit hurkbeeld is een van de weinige uitzonderingen van koninklijke figuren van wie een hurkbeeld is gemaakt. We zien de zoon van Ramses II met opgetrokken benen, op een vrij hoge sokkel zitten. Een nadere inspectie van het beeld heeft aan het licht gebracht dat het een bewerking heeft ondergaan. De hiëroglifische inscripties blijken van een latere datering te zijn dan het beeld zelf. Het gladde oppervlak is duidelijk geschuurd om er de uiteindelijke tekst op te kunnen aanbrengen.
Ook aan het hoofd is er wat veranderd. Wat een ronde hoofdbedekking moet zijn geweest is later bewerkt en vertoont nu de jeugdlok, kenmerkend voor de status van Menthuherkhepseshef. Het kan zijn dat hij het beeld heeft overgenomen van iemand anders òf hij heeft het later aangepast bij een statusverandering.
Het beeld is op verschillende plekken beschadigd, waaronder de neus. Zowel de voorkant alsook de rugpijler zijn voorzien van hiërogliefen.